Последният крал на Гърция преди премахването на монархията, Константинос II, почина във вторник в Атина на 82 години, съобщава Associated Press.

Константинос беше откаран в частна болница в гръцката столица миналата седмица, след като имаше проблеми с дишането и беше лекуван в интензивно отделение.

Потомък на датското кралско семейство Глюксбург, той е втори братовчед на британския крал Чарлз III и кръстник на Уилям, принц на Уелс.

Константинос II се възкачи на трона на 23-годишна възраст през 1964 г., точно след като спечели златен олимпийски медал по ветроходство. Но той скоро стана непопулярен, тъй като се сблъска с избраното правителство на Георгиос Папандреу. Правителството пада през 1965 г. по време на политическа криза, известна като "Апостасия“ (Отстъпничество) или "кралския преврат“, и след това Константин назначава последователни правителства с малка обществена подкрепа. Този период на политическа нестабилност в крайна сметка доведе до идването на власт на военната хунта през 1967 г.

Константинос закле полковниците от хунтата и се снима с тях. Но по-късно той подкрепи свалянето на хунтата, което се провали и се наложи да напусне страната.

Дълги години той и съпругата му Ан-Мари живееха в предградието Хампстед Гардън, Лондон.

Титлата му като крал беше официално отменена на референдум през 1974 г. след падането на хунтата, когато гръцките гласоподаватели потвърдиха премахването на монархията и създаването на Третата гръцка република.

Константинос пътува с датски паспорт като датски принц. Той губи гръцкото си гражданство през 1994 г., след като отказва да приеме паспорт с фамилното име Глюксбург, аргументирайки се, че името му е "Константинос Гръцки“.

До смъртта си той продължава да нарича себе си "крал на Гърция“, а децата си "принцове“ и "принцеси“, въпреки факта, че Гърция не признава монархическите им титли.