Почетният папа Бенедикт XVI почина на 96 години. Това съобщи в събота ръководителят на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни, цитиран от La Repubblica.

"Със съжаление съобщаваме, че почетният папа Бенедикт XVI почина“, каза Бруни в изявление. От 2 януари тялото на бившия понтифекс ще бъде изложено в базиликата Свети Петър за сбогуване с вярващите.

По-рано стана известно, че здравето на Бенедикт се е влошило, а настоящият понтифекс Франциск се обърна с публична молба към вярващите и на 28 декември посети своя предшественик в бивш манастир на територията на Ватикана, където той се установи след историческата си абдикация през 2013 г. Сградата е специално оборудвана за неговите нужди. Заедно с почетния папа живееха неговият верен личен секретар, виден ватикански сановник Георг Генсвайн и четири монахини.

Погребалният ритуал все още не е ясно дефиниран, тъй като не е имало прецедент за сбогуване с почетния папа. Но както се предполага от вестник La Repubblica, Франциск може да ръководи погребалната литургия, сбогуването може да продължи няколко дни, а духовни лидери и държавни и правителствени ръководители ще дойдат на погребението. Според биографа на Бенедикт, немския журналист Петер Зеевалд, той е оставил писмено завещание, в което по-специално е посочил желаното място за неговото погребение - първоначалното място за почивка на Йоан Павел II в катакомбите под катедралата Свети Петър. След канонизирането на светците тленните останки на полския папа са пренесени в горната част на катедралата.

Според източници във Ватикана, ритуалът на погребението на Бенедикт ще бъде същият като този на настоящия папа, тъй като формално "той е държавен глава".