Боливийският генерал, който е заловил кубинския революционер Ернесто "Че" Гевара и е национален герой  в родината си, почина на 84 години, предаде ВВС.

През 1967 г. Гари Прадо Салмон е ръководил военна операция в Боливия, подкрепена от агенти на американските тайни служби, която побеждава комунистическото въстание, организирано от Че Гевара.

Армейски офицер екзекутира родения в Аржентина Гевара ден след ареста му.

Студената война между САЩ и Съветския съюз е в разгара си и Вашингтон е изключително загрижен за комунистическото влияние в Латинска Америка, включително дейността на Че Гевара.

Той е напуснал Куба след триумфа на революцията от 1959 г. там, за да ръководи партизански движения в други страни. Той е ключов съюзник на кубинския комунистически лидер Фидел Кастро и се превръща в герой за комунистите по целия свят.

Синът на генерал Прадо описва баща си като "изключителен човек", който е оставил "наследство от любов, почтеност и смелост".

След като е нападнал от засада партизанската група на Гевара, генерал Прадо е обявен за национален герой, тъй като защитаваше боливийския военен режим.

Той е ръководил обучени от САЩ боливийски рейнджъри в отдалечен район на джунглата, където групата на Че Гевара, първоначално наброяваща около 120 души, е намаляла до само 22.

От 1981 г. Ген. Прадо е ползвал инвалидна количка, след като изстрелян куршум случайно го улучва в гръбнака. Той е автор на книга за своя триумф от 1967 г., наречена "Как хванах Че“.

Според сина му "за него залавянето на Че не е било най-важното нещо, което е направил в живота си, по-скоро е било да допринесе за превръщането на въоръжените сили в демократична институция, която ще зачита конституцията и законите", цитира британската медия.