Аштън Картър, министър на отбраната на САЩ при бившия президент Барак Обама, почина в понеделник на 68-годишна възраст след сърдечен удар, се казва в изявление на семейството му, цитирано от американския телевизионен канал CBS News

Картър бе 25-ият министър на отбраната на САЩ и заемаше поста от началото на 2015 г. до изтичането на втория мандат на Обама през януари 2017 г. По време на мандата си начело на Пентагона, Картър ръководеше кампанията срещу терористичната групировка "Ислямска държава“. При него достъпът на жени до бойните постове в армията бе отворен. Доскоро той ръководеше Белферския център за наука и международни отношения към Училището по държавно управление "Джон Ф. Кенеди“ към Харвардския университет.

"С дълбока тъга семейството на бившия министър на отбраната Аштън Б. Картър споделя, че той почина в понеделник вечерта в Бостън след внезапно сърдечно заболяване на 68-годишна възраст. Той] посвети професионалния си живот на националната сигурност на САЩ и преподаването на студенти по международни отношения. Той беше обичан съпруг, баща, наставник и приятел. Внезапната му загуба ще бъде усетена от всички, които го познаваха“, се казва в изявлението на семейството на Картър.