Жак Розие почина на 96 години, пише Deadline. Той е смятан за последния жив представител на френската филмова "Нова вълна“. Това е жанр в киното от 50-те и 60-те години на миналия век. Към него се отнасят Клод Шаброл, Франсоа Трюфо, Жан-Люк Годар, Жак Деми, Агнес Варда и др.

Розие не можа да постигне такава слава като колегите си, отбелязва Deadline. Но работата му разшири концепцията за киното и проправи пътя за съвременните режисьори.

Розие завършва Института по кинематография в Париж. След това работи в телевизията и паралелно снима късометражни филми. Сред тях е "Сини дънки" (1958). Лентата беше показана на филмовия фестивал във Франция, където я вижда Годар, който по това време работи като филмов критик. Той определя проекта на Розие като изключителен.

Първият игрален филм, "Сбогом, Филипини“, е показан в Кан през 1962 г. в секцията Седмица на критиката. Неговият филм "Папараци" от 1964 г. изследва връзката между Бриджит Бардо и фотографите, които я преследват по време на снимките на "Презрение" на Годар в Капри. Това е една от първите ленти, посветени на феномена на знаменитостта и загубата на неприкосновеност на личния живот с нарастването на популярността.