Почина Фред Рус, носителят на "Оскар" за филма "Кръстникът - част II", той помогна за старта на кариерата на много суперзвезди - от Джак Никълсън до Том Круз, пише WFRV.

Фред Рус е починал в дома си в Бевърли Хилс, Калифорния, в събота (18 май), е съобщил негов представител във вторник, само няколко дни след премиерата на последния му филм с Франсис Форд Копола "Мегалополис" на филмовия фестивал в Кан.

Рус и Копола работят заедно повече от 50 години, като започват с "Кръстникът", където той съветва режисьора за кастинга на Ал Пачино и Джеймс Каан против волята на студиото и запознава Копола с Джон Казейл. Рус продуцира също така номинираните за най-добър филм "Разговор", "Апокалипсис сега" и части II и III на "Кръстникът" на Копола.

"Фред Рус притежаваше почти безпогрешен инстинкт за кастинга на актьорите", написа Копола в Instagram. "Той беше голям приятел и сътрудник за цял живот, който преди всичко изпитваше истинска любов към киното".

Историите за влиянието на Фред Рус върху някои от най-големите филми на всички времена, от трилогията "Кръстникът" до "Междузвездни войни", са част от холивудските легенди.

Докато разработва "Междузвездни войни", Джордж Лукас пита Рус за мнението му. Лукас получава обратно сценария от Рус с няколко надраскани имена върху него: Харисън Форд, Кари Фишър и Джеймс Ърл Джоунс.