47-годишният руски опозиционен политик Алексей Навални е починал в поправителна колония №3 в Ямало-Ненецкия автономен окръг на Руската федерация. Това съобщиха от местното управление на Федералната служба за изпълнения на наказанията (ФСИН), предава новинарският сайт Meduza.

"В поправителна колония № 3 осъденият Навални А.А. след разходка се почувства зле и почти веднага загуби съзнание“, се казва в съобщение от службата.

В изявлението на руските власти се уверява, че на място веднага са били изпратени екипи на спешна помощ.

"Бяха проведени всички необходими реанимационни мероприятия, но те не дадоха положителни резултати. Лекарите потвърдиха смъртта на осъдения", става ясно още от разпространения текст.

Причината за внезапната смъртта на 47-годишния руски опозиционер е отделен кръвен съсирек, разкри източник на вестник "Известия“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не разполага с информация по случая и подчерта, че лекарите трябва да установят причината за смъртта на Навални. Той обаче отбеляза, че инцидентът е докладван на руския президент Владимир Путин.

По-късно бе съобщено, че ФСИН изпраща комисия в колонията в Ямал-Ненецкия автономен окръг за изясняване на обстоятелствата около смъртта на Навални.

На 14 февруари прессекретарят на политика Кира Ярмиш съобщи, че Навални е изпратен в изолатор за 27-ми път по време на престоя си в колонията. Руският опозиционер бе преместен в нов затвор в Сибир в началото на тази година. В последните си публикации той призоваваше за протести в Москва в деня на президентските избори.

Президентът на Латвия Едгар Ринкевич стана първият чуждестранен лидер, който коментира съобщенията за смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални.

"Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и единственото, което трябва да знаете за истинската природа на сегашния руски режим. Моите съболезнования на семейството и приятелите“, написа Ринкевич в пост в социалната мрежа Х.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също коментира новината за смъртта на Навални. По думите му всички факти около случилото се трябва да бъдат изяснени и в тази връзка "Русия трябва да отговори на сериозни въпроси“.

"Незабавната реакция на лидерите на НАТО на смъртта на Навални под формата на директни обвинения срещу Русия е самоизобличителна. Все още няма съдебна експертиза, но заключенията на Запада вече са готови“, отговори на свой ред говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.