Решението на САЩ да летят със своите разузнавателни дронове още на юг над Черно море, след като руски самолет блъсна американски дрон по-рано този месец, "определено ограничава способността ни да събираме разузнавателна информация“, свързана с войната в Украйна, разкри високопоставен американски военен служител пред CNN.

Летящите дронове на по-големи разстояния намаляват качеството на разузнаването, което могат да съберат, обясни американски военен служител, отбелязвайки, че шпионските сателити могат да компенсират до известна степен, но имат по-кратко време над целите, което отново намалява ефективността в сравнение с дронове за наблюдение.

След като руският самолет блъсна с американски безпилотен самолет MQ-9 Reaper по-рано този месец, САЩ започнаха да летят със своите дронове за наблюдение по-на юг и на по-висока надморска височина над Черно море от преди, поставяйки ги по-далеч от въздушното пространство около Кримския полуостров и източните части на Черно море.

Когато CNN съобщи за първи път тази промяна, един американски служител каза, че новите маршрути са част от усилието "да се избегне твърде провокативно летене“, тъй като администрацията на Байдън продължава да внимава да избягва всеки инцидент, който може да ескалира в пряк конфликт с руските сили. Служителят заяви, че полетите с дронове ще продължат по този начин "за момента“, но добави, че вече има "апетит“ за връщане към маршрутите, по-близо до територията, контролирана от Русия.

Запитан за въздействието на новите маршрути върху събирането на разузнавателна информация, говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър обясни пред CNN, че те "няма да обсъждат мисии, маршрути или график на операциите. Ние също така няма да обсъждаме разузнавателни операции, освен да кажем поддържаме стабилна способност за ISR в региона и извън него“.

След сблъсъка с американския безпилотен самолет MQ-9 Reaper на 14 март американски официални лица многократно са казвали, че САЩ ще продължат да летят в международното въздушно пространство. Новите маршрути обаче поставят тези полети на повече от четиридесет морски мили от украинския бряг, вместо 12 морски мили, които обикновено се признават като граница на въздушното пространство на страната.

Според високопоставен американски военен служител има опасения, че след като САЩ преместят маршрутите си на полети далеч от райони, по-близо до крайбрежието на Украйна, ще бъде по-трудно да се върнат към тях и да утвърдят свободата на полета на американските самолети. ВМС на САЩ не са влизали в Черно море от декември 2021 г.

Свалянето на дрона отбеляза първия път, когато руски и американски военни самолети влязоха в пряк физически контакт, откакто Москва започна инвазията си в Украйна.