Министерството на финансите на САЩ, по повод първата годишнина от началото на руската военна интервенция в Украйна, е поставило в черния си списък 22 физически и 83 юридически лица. Освен това ведомството е наложило експортни ограничения срещу 76 нови юридически лица от Русия и редица други страни, показват документи на финансовото министерство, цитирани от "Коммерсанть“.

Нови ограничения са въведени от Държавния департамент на САЩ: ръководителите на 47 руски региона, девет министри, включително ръководителите на Министерството на културата, Министерството на извънредните ситуации, Министерството на спорта, Министерството на енергетиката, Министерството на цифровото развитие , вицепремиерът Татяна Голикова, водещата Олга Скабеева са станали обект на ограничения. Визови ограничения са наложени на 1219 представители на руските въоръжени сили. Под санкциите попадна Запорожката АЕЦ (Експлоатационната организация на акционерното дружество Запорожка атомна електроцентрала и Олег Романенко, генерален директор на АЕЦ).

Освен това бяха наложени санкции срещу изпълняващия длъжността ръководител на т.нар. ЛНР Леонид Пасечник, командира на батальон Спарта Артьом Жога, съпругата на заместник-командващия Обединената групировка на руските войски в Украйна Сергей Суровикин, Анна и компании, свързани с нея.

САЩ също така наложиха санкции на редица руски банки: Московска кредитна банка; Банка "Урасиб"; МТС банка; банка "Санкт Петербург"; банка "Зенит"; Ланта Банк; Металинвестбанк; Банка "Приморие"; СДМ-Банк; Уралска банка за реконструкция и развитие; Банка "Левобережний“.

Ограничения за износ са наложени на технопарка "Сколково“ и свързаните с него компании, фондовете Сколково и Сколтех; фирмите от група Велес; Мегафон. Под санкциите попаднаха шефовете на частното банкиране на Алфа, Сбербанк и Росбанк.

Въведени са експортни ограничения по отношение на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия; Авиационен комплекс Илюшин, Ракетен център Макеев, АО ЕЛЕКТРОН-ОПТРОНИК, Зеленоградски нанотехнологичен център, АО Кремний, VisionLabs, Фондация за напреднали изследвания, АО Дизайн център Союз, Научно-производствено обединение С. А. Лавочкин, АО РНИИ Електронстандарт ; АО ЮМАТЕКС (част от Росатом) и трите му дъщерни дружества.

Освен това Министерството на търговията на САЩ разшири списъка на стоките, класифицирани като луксозни стоки по отношение на Русия и Беларус: той включва още 276 позиции. Като част от санкциите САЩ ще въведат 200% мито върху вноса на алуминий и алуминиеви изделия от Русия от 10 март.