87% от гражданите на Украйна не са съгласни на териториални отстъпки в замяна на незабавно прекратяване на войната с Русия. Едва девет на сто са на мнение, че за постигане на мир и запазване на независимост някои територии на родината им трябва да бъдат изоставени. Това показват резултатите от проведено по-рано този месец проучване на общественото мнение, цитирани от РБК-Украйна.

Според социолозите през декември 2022 г. 85% са смятали отстъпките за неприемливи, но разликата с настоящия показател е в рамките на статистическата грешка, т.е. всъщност може и да няма промени.

По-малко от 10% от украинците са готови на териториални отстъпки в името на бързо прекратяване на войната с Русия.

Според Антон Грушецки, заместник-директор на Киевския международен институт по социология, провел изследването, общата готовност за "твърди компромиси“ е важен показател за стабилност и готовност за продължаване на борбата на украинците.

"Както виждате, дори в края на трудната зима украинците остават обединени и желаят да се съпротивляват по-нататък на жестокия агресор. Засега всеки план, при който "мир в замяна на територия“ ще бъде продаден на украинците, е обречен на провал и отхвърляне от обществото“, обясни експертът.

Проучването е проведено на 14-22 февруари 2023 г. сред 2002 респонденти.