Американската компания Lockheed Martin съобщи за успешни тестове на PrSM - Precision Strike Missile. Те планират да разположат тези ракети през първото тримесечие на 2024 г., пише американският портал Breaking Defense.

Тестовите изстрелвания бяха извършени на полигона Уайт Сандс в Ню Мексико. Според разработчиците ракетата е тествана на минимални дистанции.

"Въпреки че поразяването на цели на къси разстояния не е основната задача за PrSM, това е най-трудното предизвикателство, тъй като скоростите са хиперзвукови“, отбелязва компанията.

Според американския портал Breaking Defense става дума за 85 километра. Изглежда, че САЩ са постигнали сериозен пробив - много е трудно да свалиш ракета с такава скорост.

По-мощна, по-далекобойна

На Lockheed Martin беше възложена задачата да разработи основно по-усъвършенствана версия на ATACMS. Оттук и сходните характеристики: обсег - от 60 до 500 километра, двойна система за насочване - инерционна и GPS.

Самият боеприпас е защитен от случайна детонация. Всеки товарен контейнер съдържа две ракети PrSM, способни едновременно да поразяват две различни цели. За изстрелване можете да използвате системите HIMARS и MLRS M270, включително тези, прехвърлени в Киев.

Разработчиците твърдят, че са увеличили полезния товар - това ще увеличи смъртоносността и ще разшири зоната на поражение.

Въпреки високата си скорост, PrSM не е хиперзвуково оръжие. Ракетата няма възможност да маневрира със скорост от няколко Маха. Приближава целта по балистична траектория.

Първите доставки за войските се очакват преди края на годината. Пентагонът разчита на 3986 такива боеприпаси. Сега обаче, след доставката на ATACMS в Киев, Вашингтон планира да увеличи поръчката.

Резерв за бъдещето

Самата технология, както отбелязва Breaking Defense, ще получи допълнително развитие. По-конкретно, говорим за създаване на ракета на базата на PrSM с многорежимна глава за самонасочване за унищожаване на кораби. Това е проектът LBASM - Land-Based Anti-Ship Missile (противокорабна ракета с наземно базиране).

Третата версия, според предварителните планове, ще може да поеме още повече полезен товар. Освен това се работи за удвояване на обхвата - Пентагонът е поръчал на Lockheed Martin и техните конкуренти от Raytheon Technologies и Northrop Grumman PrSM, способни да поразяват цели на разстояние от около хиляда километра.

Интерес към разработката е проявен и в чужбина. По-специално, Австралия вече е платила 54 милиона долара и е подписала меморандум за разбирателство за противокорабната програма PrSM. Обединеното кралство също е готово да се присъедини към проекта.

От Lockheed Martin уверяват, че техният продукт значително ще опрости многодоменните бойни операции – когато в изпълнението на задачите участват не само сухопътните сили, но и например ВВС. По-специално, комплексите, оборудвани с PrSM, могат да прикриват самолети от земята, поразявайки системите за противовъздушна отбрана на противника.

До първото бойно използване всичко това е под въпрос. Въпреки това, на хартия, Precision Strike Missile изглежда като заплаха, с която всяка армия в света ще трябва да се съобразява.