Разбит руски танк, изложен в Берлин, кървава торта с череп на върха, оставена на улица в Белград, и жълто-синьото знаме на Украйна, издигнато под жаркото слънце на Банкок, бяха сред мемориалите, проявленията и церемониите в целия свят в петък, с които се отбелязва годишнината от руската военна интервенция в Украйна, пише Associated Press.

Честванията на една мрачна година за Украйна се разпространиха по целия свят, привличайки хора на мирни митинги и други събития в Близкия изток, Азия, Австралия и Латинска Америка.

Ръждясал танк Т-72 беше поставен пред известната сграда на руското посолство на булевард Унтер ден Линден в германската столица.

Танкът е ударен в района на Киев в ранните етапи на войната, започнала на 24 февруари 2022 г. Той е бил откаран в Берлин от частна група, според която Военноисторическият музей на украинското министерство на отбраната го е предал. Унищожена руска броня осея части от Украйна след месеци на неуспехи на бойното поле за силите на Кремъл, отбелязва AP.

"Целият свят трябва да види, че има много хора в Германия, които стоят зад Украйна, така че ние поставяме танка за скрап на руснаците пред тяхната врата“, заяви Виланд Гибел от групата Berlin Story, който беше един от организаторите на изложбата.

В Сърбия, чието правителство поддържа приятелски отношения с Русия и отказа да се присъедини към западните санкции, предназначени да накажат Москва за нейната инвазия, полицията се намеси, за да спре група антивоенни активисти да стигнат до руското посолство в столицата Белград.

Активистите искаха да предадат искане руският президент Владимир Путин да бъде съден за геноцид в Украйна. Те оставиха на тротоара до посолството торта, покрита с червена глазура, изобразяваща кръв и с череп отгоре.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак излезе пред кабинета си на Даунинг стрийт № 10, присъединявайки се към посланика на Украйна и няколко украински войници, които се обучават в Обединеното кралство, за минута мълчание в памет на загиналите в боевете.

Крал Чарлз III публикува съобщение, възхваляващо "забележителната смелост и издръжливост“ на украинския народ.

Тийнейджърка украинска пианистка, принудена да избяга от страната си с майка си, когато избухна войната, изнесе соло изпълнение в търговски център в град Ливърпул в Северозападна Англия.

Алиса Бушуева, на 13 години, носеше традиционна украинска лента за глава и рокля с цветя, докато свиреше националния химн на страната си.

В конгресен център в Утрехт, Нидерландия, около 2000 украински бежанци се събраха, за да чуят чрез видеовръзка речта на украинския президент Володимир Зеленски, а в Брюксел стотици се събраха да развяват украинското знаме и да скандират "Слава на Украйна!“

В Северна Европа хората поставиха свещи на стъпалата на катедралата в Хелзинки на възпоменателно събитие за жертвите от войната в Украйна, а в Южна Европа цитати за мир, отпечатани върху торби от юта, бяха показани в Рим като част от инсталация на италианския художник Джанфранко Меджиато, озаглавена "Срещата : Символът на мира“.

Москва не планира специални събития за петък, тъй като повечето руснаци си взеха национален почивен ден на фона на удължения официален празник. Като част от непрестанните усилия на властите да предотвратят всякакви признаци на несъгласие, полицията в някои райони посети домовете на активистите, за да ги предупреди да не се опитват да организират демонстрации, пише американската агенция.

Украинци, живеещи в Бразилия, протестираха пред руското консулство в Сао Пауло, като на един от транспарантите сравняват Путин с Адолф Хитлер.

Украинците в Ливан скандираха лозунги по време на митинг в Бейрут и издигнаха плакати с надписи "Застанете силни с Украйна“ и "Не на тероризма“. Украинците и техните поддръжници също отбелязаха годишнината в Тел Авив.

Десетки южнокорейци и украински емигранти се събраха пред руското посолство в Сеул. Те държаха свещи и транспаранти с искане за незабавно изтегляне на руските войски от украинска територия.

Мирен митинг се проведе и в Токио и хората поставиха цветя пред украинското консулство в Бали, Индонезия, в знак на почит към загиналите във войната.

Украинци, живеещи в Тайланд, се събраха пред посолството си в Банкок. Около 50 души, много от които носеха националните си цветове, пяха националния химн, докато служител на посолството издигаше знамето. Няколко се разплакаха по време на речта на поверения в делата на посолството, в която той ги призова да останат силни.

Някои от честванията на годишнината започнаха в четвъртък вечерта, когато Айфеловата кула в Париж и сградата на португалския парламент в Лисабон бяха осветени в цветовете на украинското знаме. Операта в Сидни последва примера в петък.

На лондонския площад Трафалгар се проведе бдение, организирано от украинското и американското посолства, и 461 хартиени ангела бяха окачени от покрива на украинската католическа катедрала в Лондон в памет на всяко украинско дете, починало през последната година.

Други събития бяха насрочени за по-късно в петък в цяла Европа.