В интервю за германския вестник BILD am Sonntag новият министър на отбраната на ФРГ Борис Писториус обяви целта страната му да има "най-силната и добре оборудвана армия в Европейския съюз“. Министърът обаче призна, че реализирането на тези планове ще отнеме "няколко години“.

"Германия е най-голямата икономика в Европа, така че нашата цел също трябва да бъде да създадем най-силната и най-добре оборудваната армия в ЕС. Това обаче не може да стане за три години, ще отнеме още няколко години", подчерта Писториус. В същото време той подчерта, че работата му сега е "да начертае курса за повратна точка, за да се постигне успех" в начинанията.

В четвъртък германският президент Франк-Валтер Щайнмайер връчи на Писториус писмо за назначаване му на поста министър на отбраната. След това политикът от ГСДП положи клетва в Бундестага, като по този начин официално встъпи в длъжност. Той застана начело на Министерството на отбраната на мястото на подалата оставка Кристин Ламбрехт. През последните месеци тя бе критикувана за проблемите в материално-техническата база на въоръжените сили на ФРГ. В класацията на популярността на политиците в Германия тя заемаше 20-то място.