Не трябва да се правят преждевременни изводи кой е отговорен за взривяването на трите от общо четири разклонения на двата газопровода "Северен поток“. Атаката може да е била извършена под фалшив флаг, за да бъде обвинена Украйна. Това подчерта министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус, предава Reuters.

Според него трябва ясно да се разграничи дали става дума за украинска група, действаща по заповед на властите в Киев, или за проукраинска група, действаща без знанието на правителството. "Но предупреждавам да не се правят прибързани заключения“, заяви Писториус в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Стокхолм.

По думите му възможността това да е "операция под фалшив флаг, организирана, за да бъде обвинена Украйна“, е "също толкова голяма“.

На 7 март американският вестник The New York Times публикува материал, в който се посочва, че зад експлозията на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море стоят неправителствени групи, които може да включват руснаци и украинци .

Доклад на германската телевизия ARD и вестник Die Zeit твърди, че властите в Берлин са успели да идентифицират лодката, използвана за саботажната операция. Резултатите от журналистическото разследване показва, че група от петима мъже и една жена с фалшиви паспорти са наели яхта от полска компания, собственост на граждани на Украйна, но националността на извършителите не е установена.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников увери, че правителството на Киев не е замесено във взривяването на руските газопроводи "Северен поток" в Балтийско море през септември миналата година.