Страните от НАТО планираха да изпратят в Украйна два батальона танкове Leopard 2 и четири батальона Leopard; едва ли ще могат да изпратят повече на воюващата с Русия страна, тъй като съюзниците имат ограничени ресурси. Това заяви министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус в интервю за националния ежедневник Die Welt.

"Не виждам сценарий, при който би било възможно да бъдат доставени допълнителни танкове извън обявеното. Нашите доставки, както и тези на други страни, са ограничени“, обясни Писториус.

Той отбеляза, че като министър на отбраната не може да даде всичко. "Има резерви, които не могат да бъдат изразходвани“, подчерта Писториус.

"Полша, заедно с нас и други съюзници, доставя два батальона Leopard 2 - повече от 60 танка. До следващата година ще бъдат добавени още четири батальона Leopard-1 - повече от 100 танка. Нашите американски и британски партньори са също ще изпратят свои танкове. Но за съжаление страните от НАТО нямат танкове, чакащи просто да бъдат изпратени. Въпреки това, аз вярвам, че в средносрочен план ще бъде възможно да се покрият нуждите на Украйна“, увери военният министър на Берлин.

В края на март стана известно, че обещаните от германското правителство 18 танка Leopard 2 вече са доставени на Украйна.