Доставката на бойни самолети за Киев е изключена, подчерта категорично министърът на отбраната на Германия Борис Писториус в интервю за баварския вестник Die Sueddeutsche Zeitung.

"Мисля, че това е изключено“, заяви министърът в отговор на молба да коментира желанието на украинската страна да получи изтребители.

Писториус обясни, че "изтребителите представляват много по-сложни системи от танкове, те имат напълно различен обсег и огнева мощ... В противен случай щяхме да предприемем такава стъпка, срещу която сега отправям предупреждения“.

По-рано в изявление на официалната интернет страница на канцеларията на президента на Украйна бе съобщено, че Володимир Зеленски е отправил молба за допълнителна помощ от Запада под формата на самолети и ракети.

На свой ред германският канцлер Олаф Шолц, отговаряйки на въпроси на депутати от Бундестага в сряда, заяви, че Берлин няма да доставя бойни самолети и да изпраща войници в Украйна "нито сега, нито в бъдеще". Също така, според него, над Украйна "в никакъв случай“ няма да бъде въведена забранена за полети зона. Шолц подчерта, че Германия ще направи всичко, за да избегне ескалацията между Русия и НАТО.