На фона на решението на официален Берлин да разреши на Полша доставки за Украйна на МиГ-29 от запасите на бившата ГДР, правителството на Германия не е променило позицията си и остава противник на трансфера на западни изтребители за военните на Киев. Това подчерта министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.

Съветските МиГ-ове може да бъдат използвани незабавно от ВВС на Украйна, а поддръжката и ремонтът им са безпроблемни. Но доставката на изтребители западно производство не е толкова лесна, обясни Писториус от столицата на Мали Бамако, където пристигна на посещение.

Министърът потвърди, че официално писмено потвърждение до полското правителство за разрешение за реекспорт на самолети в Украйна ще бъде изпратено в рамките на деня.

През 2002 г. Германия продаде на Полша 23 изтребителя МиГ-29, които Бундесверът бе поел от Народната армия на ГДР. Съветникът по сигурността на полския президент Анджей Дуда, Яцек Сивиера, заяви в края на март, че полските ВВС все още разполагат с около дузина от тях. В договорите за продажба на въоръжение от Германия обикновено се посочва, че федералното правителство трябва да се съгласи на евентуален трансфер.