Писмо от група американски конгресмени до президента на САЩ Джо Байдън, призоваващо да се започнат преговори с Русия по ситуацията около Украйна и да се обмисли възможността за постигане на споразумения за сигурността в Европа, приемливи за всички страни, предизвика безпокойство в Киев. Това се казва в статия, публикувана във вторник в The Washington Post.

Посоченото съобщение до Байдън от 30 членове на Камарата на представителите на САЩ от демократите беше оповестено в понеделник. Законодателите призоваха ръководителя на Белия дом да "допълни военната и икономическа подкрепа, предоставена от Съединените щати на Украйна, с активни дипломатически мерки, удвоявайки усилията за създаване на реалистични условия за прекратяване на огъня“, както и да предприеме други стъпки, включително "влизане в преки преговори с Русия“. Във вторник конгресмените оттеглиха писмото. Лидерът на прогресивните демократи в Камарата на представителите Прамила Джаяпал, която е съавтор на съобщението, каза, че е написано "преди няколко месеца“ и публикувано "от сътрудници без проверка“ от законодателите.

Washington Post пише, че писмото "неизбежно засилва нарастващите опасения в Киев относно продължаващото запазване на критичната финансова и военна подкрепа от Вашингтон, особено ако републиканците получат контрол над Конгреса на предстоящите междинни избори". Изданието цитира думите на украински официален представител, който смята, че това съобщение е "обнадеждаващ сигнал" за ръководството на Руската федерация.

Заместник-началникът на канцеларията на президента на Украйна за външна политика и стратегическо партньорство Андрий Сибига отказа да коментира писмото. Пред репортери на вестника той каза, че Киев не е настроен за преговори с Москва.

Американските медии посочват, че решението за оттегляне на писмото, подписано от 30 законодатели от долната камара на Конгреса, които представляват прогресивното крило на демократите, е взето в резултат от вълна от остри критики от техни съпартийци. Освен това, според The ​​Washington Post, някои членове на сегашната администрация на САЩ, водени от демократа Байдън, в частни разговори са критикували момента, в който е излязло съобщението. На 8 ноември в Съединените щати ще се проведат междинни избори и те всъщност ще решат, наред с други неща, въпроса за степента на по-нататъшна подкрепа за Украйна. Републиканците вече предупредиха, че ще се противопоставят на сегашната практически неограничена помощ за Киев.