Хиляди пингвини на Антарктида може да измрат заради разпространяващата се на континента епидемията от птичи грип, алармират от редакцията на британския вестник The Telegraph.

Ръководителят на отдела за полярните региони към Министерството на външните работи и международното развитие на Великобритания предупреди, че инфекцията, която уби милиони птици по света през последната година, ще има смъртоносни последици, след като достигне региона.

"Това може да бъде абсолютно опустошително. Въпросът е кога, а не ако“,  заяви д-р Джейн Ръмбъл пред изданието.

Очаква се вирусът H5N1 да се появи през следващите седмици, когато птиците мигрират от Южна Америка към местата за размножаване в Антарктика.

Учените казват, че броят на смъртните случаи може да бъде изключително висок, тъй като континентът е дом на повече от 100 милиона птици.

"Не искам да му давам число, но е много сериозно. Някои групи като тюлени, рибарки и пингвини има вероятност да бъдат сериозно засегнати. Пингвините са по-податливи на този вирус... Това може да е доста сериозно", обяснява д-р Том Харт, биолог, който разработва насоки за борба с птичия грип.

Въпреки че заболяването засяга предимно птици, е доказано, че с него се заразяват бозайници, включително тюлени и морски лъвове.

За да се преборят с риска, туристите, които посещават Антарктика този сезон, може да бъдат помолени да не слизат от круизните кораби.

 "Ще задържат всички на борда или просто ще си пътуват. Туристите може да не получат ваканцията, която са очаквали“, отбелязва д-р Ръмбъл.