Президентът на Чехия Петър Павел разкритикува "едностранните блокади" на вноса на украинско зърно, които бяха въведени от Полша, Словакия, България и други страни поради проблеми с реализацията на собствената им продукция. Той коментира темата след  като се срещтна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, пише Ceske Noviny. 

Един от проблемите, които се появиха през последните дни в досегашния приятелски подход на ЕС към Украйна, са ограниченията върху вноса на зърнени култури и други селскостопански продукти. Това беше направено от група държави в източната част на съюза заради проблеми с продажбите, които имат местните фермери. Чехия не се присъедини към забраната за внос, пише медията.

"Ясно виждам решението не в приемането на едностранни мерки от отделни държави, а в рамките на Европейския съюз", заяви чешкият президент. Според него временни мита могат да бъдат едно от решенията.

Павел коментира и членството на Украйна в ЕС. Според държавния глава приемането на Украйна в ЕС е в интерес на Чехия и Чехия трябва да настоява "преговорите за присъединяване на Украйна наистина да започнат преди края на тази година".

"Колкото по-широка е зоната на стабилност на изток от нашите граници, толкова по-безопасни ще бъдем тук“, заяви той.