Осмият пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия след нахлуването й в Украйна на 24 февруари  няма да включва ограничаване на цените на петрола. Обосновката е, че механизмът все още се разработва от Г-7. Това съобщи кореспондентът на Радио "Свободна Европа“ в Брюксел Рикард Йозвяк на личния си акаунт в Туитър.

"Тъй като Г-7 все още работи над ограниченията на цените на петрола, това вероятно няма да фигурира в последния пакет от санкции на ЕС срещу Русия“, съобщи Йозвяк.

Кореспондентът отбеляза и отраслите, които ще бъдат засегнати от санкциите. Списъкът включва химикали, машини и стоманодобивна промишленост. Отделни ограничения ще бъдат въведени срещу лица, участващи в организирането и провеждането на референдумите в окупираните от Русия украински територии.

Външните министри на ЕС се договориха да подготвят нови ограничения за Руската федерация. Това стана след като президентът на страната Владимир Путин обяви частична мобилизация.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел поясни, че осмият пакет от санкции "ще бъде прицелен в по-важни сектори на руската икономика и ще продължи да санкционира отговорните за агресивната война в Украйна“.

Според Bloomberg сред ограниченията може да е изключването от платежната система SWIFT на последната руска банка - Газпромбанк. За подобна стъпка са Полша, Ирландия и балтийските страни.