Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в Азия днес, тъй като инвеститорите залагат, че на срещата си в понеделник представителите на страните от ОПЕК+ ще обсъдят и договорят намаляване на квотите за добив, предаде Ройтерс. Въпреки това черното злато е напът да регистрира най-слабата си седмица от месец насам, тъй като ковид ограниченията в Китай и забавянето на глобалната икономика намаляват търсенето.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през октомври се покачиха с 1,20 долара, или 1,3 на сто до 93,56 долара за барел.

Американският лек суров петрол добави 1,16 долара или 1,3 на сто до 87,77 долара за барел.

И двата сорта загубиха над 3 процента по време на вчерашната търговия и паднаха до двуседмично дъно. За седмицата спадът на сорта Брент е близо 8 на сто, а този на американския лек - около 6 на сто.

Междувременно ОПЕК+ промени прогнозата си за очакваното търсене на петрол. Според новата прогноза до края на годината търсенето ще изостава от предлагането с 400 000 барела дневно, но за догодина се очаква пазарен дефицит от по 300 000 барела дневно.