Цените на петрола се понижиха в четвъртък поради нарастващите страхове от забавяне на глобалния икономически растеж на фона на продължаващото повишаване на лихвени

те проценти от водещите централни банки в света, предава Интерфакс.

Цената на априлските фючърси за петрола Brent на лондонската борса ICE Futures към 17:45 часа българско време е 82,12 долара за барел, което е с 0,72 долара (0,87%) по-ниско от цената на затваряне на предходната сесия.

Фючърсите за WTI за март по време на търговията на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент паднаха с 0,56 долара (0,73%), до 75,85 долара за барел.

Търговците очакват сигнали за значително увеличение на търсенето в Китай след премахването на ограниченията заради коронавируса в страната, но засега има малко такива и този фактор допринася за спада на цените.

"Пазарът сигнализира, че очаква търсенето да се повиши в Китай, но не с темпото, което очакваше преди Лунната Нова година“, заяви Оле Хансен, служител по стоковата стратегия в Saxo Bank.

Министерството на енергетиката на САЩ съобщи в сряда, че запасите от петрол в страната са се увеличили с 4,14 милиона барела миналата седмица. Ръстът на индикатора се записва за шест седмици подред.

Междувременно министрите от Комитета за наблюдение на ОПЕК+, след като разгледаха ситуацията на пазара, не препоръчаха да се взима решение за промяна на квотите за производство на петрол. Така настоящите квоти се запазват.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова