В интервю за ВВС 71-годишният Дейвид Петреъс, пенсиониран генерал-майор от армията на САЩ и бивш шеф на ЦРУ, заяви, че неуспешното контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през лятото и есента може да се обясни с грешките, допуснати от западните съюзници на Киев. Германският вестник BILD публикува основните точки от интервюто с Петреъс:

Недостатъчни доставки на оръжия. Според Петреъс Украйна "не успя да постигне пробива, на който всички се надяваха“, тъй като армията й не е достатъчно въоръжена. Танковете от САЩ са доставени твърде късно заради спорове в Пентагона. Изтребителите така и не бяха предадени, а без тях съвременна офанзива е невъзможна. "Нашата военна доктрина гласи, че за да пробиете отбраната, която видяхме в южната част [на Украйна], имате нужда от превъзходство във въздуха и много повече“, казва генералът.

Подценяване на руската отбрана. Бившият шеф на ЦРУ критикува НАТО за подценяването на отбраната на Русия, преди ВСУ да започне контранастъплението: "Не мисля, че някой разпозна дълбочината на минните полета или оцени, че Русия е изградила отбраната си правилно“.

Слаба реакция на анексирането на Крим. "Мисля, че една от причините, поради които Владимир Путин смяташе, че може да се размине с нахлуването в Украйна, е, че не предприехме достатъчно действия след окупацията на Крим“, обясни Петреъс.