Петима български граждани, обвинени в участие в руска шпионска мрежа във Великобритания, се явиха чрез видеовръзка за кратко изслушване в съд в Лондон, предаде Reuters.

Тримата мъже и две жени са обвинени в заговор "за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел, накърняваща безопасността и интересите на държавата“ между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова, всички български граждани, живеещи в Лондон и Норфолк, бяха арестувани от полицията през февруари тази година.

Те се явиха за кратко в лондонския съд, като говориха само за да потвърдят имената и възрастта си.

Те бяха задържани под стража до 20 ноември, когато ще се проведе изслушване, за да се реши дали да се присъединят към отделно дело, включващо Русев, Джамбазов и Иванова, които също са обвинени в притежание на фалшиви документи за самоличност.

Прокурорите обвиняват петимата българи, че са били част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и враждебни действия от името на Русия срещу конкретни цели, включително за потенциални отвличания.