Дванадесет души са арестувани, а най-малко петима полицейски служители са "сериозно ранени“ при сблъсъци пред иранското посолство в Лондон, съобщава британският вестник The Independent, като се позовава на изявление от Скотланд Ярд.

Пострадалите представители на органите на реда са хоспитализирани, като някои от тях са със счупени ребра, въпреки че полицейският отдел за борба с безредиците "бе докаран, за да възстанови реда сред протестиращите и да защити другите служители“, се казва в разпространеното изявление.

Първоначално безредиците избухнаха пред посолството на Иран, след което се прехвърлиха към сградата на "Ислямския център на Англия“, поясниха от Скотланд Ярд, като допълниха, че срещу полицаите са хвърляни камъни, бутилки и други тежки предмети.

През последните дни пред посолството на Иран в британската столица се проведоха няколко големи и до този момент мирни демонстрации във връзка със смъртта на 22-годишната Махса Амини след арест на моралната полиция в Техеран. Недоволството се разпространи из целия свят, отбелязва изданието.

"Въпреки че по-голямата част от тези, които присъстваха на посолството в неделя, продължиха да действат отговорно, значителна група, която пристигна, активно се опита да се изправи срещу служители и протестиращи от групи, с които не бяха съгласни“, уточниха от Скотланд Ярд. Служителите са успели да защитят сигурността на посолството, но по този начин бяха подложени на допълнителни атаки, допълниха още от полицията.

Участващите в демонстрацията скандираха "Смърт на Ислямската република“ и националното знаме на Иран отпреди революцията през 1979 г. Сградата на дипломатическата мисия бе залята с червена боя.