Петима консервативни кардинали от Европа, Азия, Африка и Америките предизвикаха римокатолическия папа Франциск да потвърди ученията на Библията за хомосексуалността и статута на жените преди голям синод във Ватикана, на който предстои да се обсъдят подобни горещи въпроси, съобщава Associated Press.

В понеделник кардиналите публикуваха пет въпроса, които изпратиха на Франциск, известни като dubia, както и отворено писмо до вярващите католици, в което очертаха своите опасения.

Кардиналите се чувстват длъжни да информират вярващите, "за да не бъдете обект на объркване, грешка и обезсърчение“.

Писмото и въпросите бяха публикувани за първи път в блоговете на ветерана репортер от Ватикана Сандро Магистър и Меса на латино два дни преди началото на голям триседмичен синод или среща във Ватикана. Повече от 450 епископи и миряни се събират при затворени врата, за да обсъдят бъдещето на Католическата църква след двугодишна агитация сред редовите католици по целия свят.

Точките от дневния ред на срещата призовават за конкретни стъпки за поставяне на жени на постове на вземане на решения в църквата, включително като дякони, и за обикновените вярващи да имат повече думата в управлението на църквата. Призовавава се за "радикално включване“ на LGBTQ+ католици и други, които са били маргинализирани от църквата, и за нови мерки за отчетност, за да се провери как епископите упражняват властта си, за да предотвратят злоупотреби.

Синодът и неговите предложения за по-голямо участие на миряни развълнуваха прогресивните и разтревожиха консерваторите, които предупреждават, че всякакви промени могат да доведат до разкол. Кардиналите са сред онези, които са издали подобни предупреждения, и те искат от Франциск да потвърди католическата доктрина, за да не би синодът да наруши традиционното учение на църквата.

По-специално те поискаха от Франциск да потвърди, че църквата не може да благославя еднополовите двойки и че всеки сексуален акт извън брака между мъж и жена е тежък грях. Ватикана учи, че хомосексуалистите трябва да бъдат третирани с достойнство и уважение, но че хомосексуалните актове са "вътрешно разстроени“.

Те го питат дали самият синод може да замени папата и епископите като върховна власт в църквата, въпрос, който вълнува някои в йерархията, които се чувстват застрашени от призива на синода за овластяване на миряните. Освен това го молят да потвърди или отрече дали църквата в бъдещето може един ден да ръкополага жени; църковната доктрина твърди, че само мъже могат да бъдат ръкоположени за свещеници.

Писмото и въпросите бележат последното високопоставено предизвикателство към понтификата на Франциск и неговата програма за реформи. Подписалите са едни от най-отявлените критици на Франциск, всички те са пенсионирани и от по-доктринерското поколение кардинали, назначени от св. Йоан Павел II или папа Бенедикт XVI.

Това са кардиналите Валтер Брандмюлер от Германия, бивш ватикански историк; Реймънд Бърк от Съединените щати, когото Франциск освободи от поста ръководител на Ватиканския върховен съд; Хуан Сандовал от Мексико, пенсиониран архиепископ на Гуадалахара, Робърт Сара от Гвинея, пенсиониран ръководител на литургичния офис на Ватикана, и Джоузеф Зен, пенсиониран архиепископ на Хонконг.

Брандмюлер и Бърк бяха сред четиримата подписали предишния кръг от dubia на Франциск през 2016 г. след противоречивото му решение да позволи на разведени и повторно женени двойки да получават причастие. Тогава кардиналите бяха загрижени, че позицията на Франциск нарушава църковното учение за неразривността на брака. Франциск така и не отговори на въпросите им и двама от техните съподписали впоследствие починаха.

Франциск очевидно е отговорил на този нов кръг от въпроси, написани от петимата кардинали през април. Кардиналите не публикуваха отговора му, но очевидно го намериха за толкова незадоволителен, че преформулираха своите пет въпроса, изпратиха му ги отново и го помолиха просто да отговори с да или не.

Той не го направи, което накара кардиналите да направят текстовете публични и да издадат предупреждение за "уведомление“ към вярващите.