Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви, че страната му е платила твърде висока цена за войната в Украйна. Това съобщава РБК-Украйна , като цитира Facebook страницата на министъра.

Според него президентът на Украйна Володимир Зеленски няма право да дава оценка на поведението на Унгария като страна-членка на НАТО.

"За щастие, не зависи от него да решава. Унгарският народ вече е платил изключително висока цена за тази война", пише той.

Сиярто заяви, че много унгарци - членове на транскарпатската унгарска общност вече са загинали в тази война.

"Благодаря с уважение на унгарците, че допуснаха и се погрижиха за над един милион бежанци от Украйна и им благодаря, че продължават да изпращат помощ“, след това "Моля, добре дошли и можете да разчитате на нас в бъдеще“ , пише  Сиярто.

Медията припомня, че по-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че в "Унгария има политическо преплитане на политическия елити в страната. Защото е неадекватно страна от НАТО да нарича Русия приятел, страна която е враг на Алианса".

Заместник-председателят на унгарския парламент Дора Дуро заяви по-рано, че Украйна трябва да "получи разрешение“ от Русия да се присъедини към НАТО.