Европейските страни все още не обсъждат възможността за премахване на санкциите, наложени на Русия във връзка със събитията в Украйна - ситуацията е точно обратната. Това подчерта министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто в интервю за РИА Новости.

"Не, не, точно обратното“, каза Сиярто, отговаряйки на въпрос дали в ЕС се обсъжда възможността за премахване на ограниченията за Москва.

В същото време първият дипломат на Будапеща се затрудни да отговори на въпроса дали недостигът на енергийни ресурси през зимата може да накара страните от Общността да смекчат ограниченията, насочени срещу Москва.

Сиярто е на посещение в Ню Йорк за участие в Седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН. Той проведе среща с руския си колега Сергей Лавров, в рамките на която обсъдиха двустранното енергийно сътрудничество.

По-рано тази седмица Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел обяви, че ЕС ще въведе нови персонални и секторни ограничения срещу Русия във връзка с организирането на "фиктивни“ референдуми в Донбас, Херсонска и Запорожка област в Украйна.