"Европейският съюз, на фона на влошаващата се ситуация за въоръжените сили на Украйна, се готви за световна война". Това е заявил унгарският външен министър Петер Сиярто след среща на ръководителите на министерствата на външните работи и на отбраната на ЕС в Люксембург, предава Hirado.

"Брюксел реагира с подготовка за световна война на все по-влошаващата се ситуация на фронта за Украйна", е допълнил министърът.

Според него срещата е била подобна на "среща на военни ръководители в щаба", тъй като в продължение на няколко часа "почти всички са говорили колко единици какво оръжие и по какъв график са готови да доставят на Украйна от практически празни складове".

Сиярто е подчертал, че досега "военната помощ за Украйна не е допринесла за нейния успех на фронта".

"Въпросът е защо, ако стратегията не е работила преди, трябва да работи сега?", е попитал той.

Според Сиярто Унгария смята, че "влошаването на ситуацията на фронта трябва да стимулира усилията за установяване на мир, докато неговите условия трябва да бъдат обсъдени в присъствието на двете страни в конфликта, в противен случай няма смисъл".

Както заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, страните от алианса трябва да поемат рискове и да изпратят на Киев дори онези оръжия, които са необходими за собствената им защита. На свой ред финландският външен министър Елина Валтонен изрази надежда, че страните от ЕС ще се опитат да "съберат в складовете" военната помощ за Украйна.