Инструментализация на мигрантите, инцидент във въздуха или заради рибари в Егейско море, блокада на гръцките острови от турските сили и изпращането на сондажни кораби са сценариите, върху които Гърция работи като сценарии за евентуална ескалация на напрежението и провокациите от страна на Турция, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Ta Nea.

Първият сценарий предполага инцидент, свързан с мигрантския въпрос или на границата по река Марица, или на островите в Егейско море, т.е., както пише вестникът, нова инструментализация на бежанци и мигранти от Турция. Припомня се, че от трибуната на ООН миналата седмица президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция в престъпления срещу човечеството.

"Инцидент във въздуха“ е вторият сценарий, който се допуска поради зачестилите нарушения на въздушното пространство на Гърция от турски военни самолети. Според източници от военните кръгове в Атина, подобна почва е благотворна за "предизвикването на инцидент“.

Рибарите в Егейско море и действията на турската брегова служба според Ta Nea също може да станат причина за инцидент между двете страни. По-радикален сценарий е този за блокада на гръцките острови в източната част на Егейско море от турските военноморски сили. Припомня се, че Анкара обвинява Атина в нарушаването на демилитаризирания статут на островите, заложен в Лозанското споразумение от 1923 г.

Последният сценарий е турски сондажни кораби отново да навлязат във водите, принадлежащи към гръцката или кипърската изключителна икономическа зона.