Европейската комисия (ЕК) одобри предложение за включване на заобикалянето на санкциите на ЕС срещу Русия в списъка на криминалните престъпления на ЕС, според който физическите лица, които нарушават ограничителните мерки, могат да бъдат осъдени на пет години затвор, а юридическите лица - глоба в размер на 5% от общия оборот на компанията за година. Това се посочва в изявление на ЕК, разпространено в петък в Брюксел, предава ТАСС.

"Нарушаването на санкциите на ЕС е сериозно криминално престъпление. Налагането на ограничителни мерки на ЕС <...> показва трудността при идентифицирането на активи, притежавани от олигарси, които ги крият в различни юрисдикции чрез сложни правни и финансови структури. Предложената директива ще установи еднакво ниво на наказание във всички държави-членки, като по този начин се затварят съществуващите правни вратички и се увеличава възпиращият ефект от нарушаване на санкциите на ЕС.

Европейската комисия предлага да се установят "общи основни стандарти за наказание" за нарушаване на санкциите на ЕС срещу Русия. "В зависимост от престъплението физическо лице може да бъде подложено на максимално наказание лишаване от свобода от най-малко пет години, компаниите могат да бъдат подложени на глоба в размер на най-малко 5% от общия световен оборот на юридическото лице (компания) през годината. предхождащи решението за глобата“, обясниха от ЕК.

Европейската комисия изготви списък с престъпления, които нарушават санкциите на ЕС. Това е "предоставяне на средства или икономически ресурси на или в полза на определено лице, организация или орган [в черния списък на ЕС], "незамразяване на тези средства“, "разрешаване на определени лица да влязат на територията на държава членка или да преминат транзитно територията на държава членка ", "работа с трети държави, които са забранени или ограничени от санкции на ЕС", "търговия със стоки или услуги, чийто внос, износ, продажба, покупка, трансфер, транзит или транспорт е забранен или ограничено", "предоставяне на финансови дейности, които са забранени или ограничени; или предоставянето на други забранени или ограничени услуги, като правни съвети, доверителни услуги и данъчни консултантски услуги."

"Нарушенията ще обхващат заобикаляне на ограничителните мерки на ЕС: това означава заобикаляне или опит за заобикаляне на ограничителни мерки чрез укриване на средства или прикриване на факта, че дадено лице е крайният собственик на средства“, добавя ЕК.

Предложението на Европейската комисия сега трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС, след което ще влезе в сила.