Аржентина, Египет, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия ще станат нови членове на БРИКС съобщава бразилският информационен портал UOL, като се позовава на проекта за заключителното комюнике от срещата на върха на държавите от организацията.

По данни на медията от основните критерии за подбор е бил географският фактор, който трябва да осигури регионален баланс в рамките на асоциацията. В съответствие с този принцип се обмисля и добавянето на още една африканска държава към блока. Освен това в бъдеще бразилските власти биха искали да видят Индонезия като част от съюза, но Джакарта все още не е готова да се присъедини към БРИКС, отбелязва UOL. 

Срещата на върха на БРИКС се провежда в Йоханесбург от 22 до 24 август. По-рано министърът на външните работи и сътрудничеството на Южна Африка Наледи Пандор заяви, че лидерите на страните от БРИКС са се споразумели за документ, в който са посочени принципите за приемане на нови членове в асоциацията. Общо 22 страни кандидатстваха за членство в БРИКС, която включва Русия, Бразилия, Индия, Китай и ЮАР.