Планът за разрешаване на конфликта в Украйна, предложен от съветниците на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, трябва да вземе предвид ситуацията на бойното поле. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред Reuters.

"Важното на всеки план се крие в детайлите и дали той отчита ситуацията на бойното поле“, заяви Песков, коментирайки плана за прекратяване на войната, разработен от Кийт Келог и Фред Флейц. Песков добави, че не знае "за какъв план говорим и какво пише в него“.

По думите му руският президент Владимир Путин "многократно е казвал, че Русия е била и остава отворена за преговори, които отчитат реалното състояние на нещата...Наскоро той (руският президент) излезе с мирна инициатива, която, за съжаление, не беше приета нито от Запада, нито от Украйна“, припомни Песков.

По-рано Reuters съобщи, че съветниците на Тръмп са предложили да лишат Украйна от американска подкрепа, ако Киев откаже да преговаря с Москва. Те също така посочиха, че САЩ трябва да увеличат помощта за Украйна, ако Русия откаже да преговаря. Според съветниците Руската федерация "ще успее да бъде убедена да седне на масата за преговори, като й се обещае да се отложи присъединяването на Украйна към НАТО за дълго време“. В същото време в самия мирен договор съветниците на Тръмп предложиха консолидиране на прекратяването на огъня въз основа на "съществуващата фронтова линия“.