Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не разполага с информация за това дали държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е разговарял с освободения от плен украински политик Виктор Меведчук, предава РИА Новости.

"Не знам президентът да е разговарял с него, нямам такава информация“, заяви Песков пред журналисти. В същото време говорителят на Кремъл определи процеса на размяна на военнопленници като резултат от "трудна, усърдна и активна работа“. Съгласно думите у, завръщането на руските военнослужещи от "подземията“ на киевския режим може само да се приветства.

Преди броени дни бе договорен обмен на военнопленници, в резултат на което Русия предаде на Украйна 215 войници. На свой ред властите в Киев се съгласиха да предадат на Москва 56 души, един от които не е бил военнослужещ. Лидерът на т.нар. ЛНР Денис Пушилин обяви, че сред разменените пленници е и украинският опозиционен политик Виктор Медведчук.

Тогава Песков отказа да коментира размяната на военнопленници между Русия и Украйна. По-късно от Министерството на отбраната на Руската федерация потвърдиха новината, без да разкриват допълнителни подробности.

На свой ред президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган коментира събитието пред репортери, като заяви, че Анкара е "настояла за размяната“, предаде TRT.  

"Целта беше да разменим 200 души. Всички тези хора сега са в Турция, наши гости са. Владимир Путин специално се спря на едно име. Изпратихме този човек в Русия“, каза Ердоган, без да уточни за кого точно става дума. Според РИА Новости изпратеният в Русия е тъкмо Виктор Медведчук.

Агенцията припомня, че президентът на Русия е кръстник на дъщерята на Медведчук.