"Русия и Беларус вървят по пътя на интеграция, но не се обсъжда създаването на общ военен съвет" е заявил говорителят на руския президент Дмитрий Песков и е отклонил въпрос за местонахождението на Суровикин, съобщи РИА Новости.

"Що се отнася до нивото на интеграция в рамките на съюзната държава: има определени съюзни проекти, има път, по който вървим в рамките на тази интеграция. Що се отнася до органа, който споменахте (Висшия военен съвет), аз Тук не мога да заявя нищо конкретно. Сега няма дискусии по това“, е отговорил Песков на въпрос на журналист дали се планира създаването на единен орган между Русия и Беларус, например Висш военен съвет.

Песков е подчертал, че сътрудничеството "наистина отговаря на нивото" на съюзната държава.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, отговаряйки на въпроси на журналисти за местонахождението на заместник-командващия на Обединената група войски (сили), генерал от армията Сергей Суровикин, е препоръчал питащите да се свържат с Министерството на отбраната, като е отбелязал, че Руският президент Владимир Путин е върховен главнокомандващ и работи с министъра на отбраната и началника на Генералния щаб.

"Не, за съжаление не, препоръчвам ви да се свържете с Министерството на отбраната, това е прерогатив на министерството“, е заявил Песков, отговаряйки на въпрос дали Суровикин е отстранен.

На въпрос дали се знае къде се намира той в момента и дали Кремъл може да потвърди съобщенията за ареста, Песков е подчертал, че няма какво да се съобщи в допълнение към вече обявено по тази тема.

"Тук говорим, той е върховен главнокомандващ и работи с министъра на отбраната, с началника на Генералния щаб. Що се отнася до всички структурни звена в рамките на министерството, ви моля да се свържете с министерството", е повторил Песков, отговаряйки на въпрос дали президентът продължава да вярва на генерал Суровикин.

На въпрос на журналисти дали Кремъл смята за необходимо да отстрани от постовете си силите за сигурност и военните, които са общували с Пригожин или са имали някакви връзки с него, прессекретарят на държавния глава на Руската федерация е отговорил: "Това абсолютно не е в моите правомощия. Нямам какво повече да кажа по тази тема".

По-рано Песков, коментирайки негативните публикации за заместник-командващия на Обединената група войски (сили) генерал от армията Сергей Суровикин в светлината на събитията от 24 юни, отбеляза, че ще има още много спекулации и клюки, и предположи, че това е един от тези примери, пише руската агенция.

През нощта на 24 юни в Ростов на Дон ЧВК "Вагнер" превзе щаба на Южния военен окръг. Изземването стана след изявленията на Евгений Пригожин, че руските въоръжени сили са извършили ракетни и бомбени атаки срещу лагерите на "Вагнер", въпреки че това е отречено както от Министерството на отбраната, така и от руската ФСБ. Срещу Пригожин е образувано наказателно дело за организиране на въоръжен бунт. Руският президент Владимир Путин нарече действията на бунтовниците престъпна авантюра, удар в гърба на Русия и предателство, провокирано от прекомерни амбиции и лични интереси.

По-късно президентът на Беларус Александър Лукашенко, съгласувано с Путин, проведе разговори с Пригожин, след което пресслужбата на Лукашенко съобщи, че ръководителят на ЧВК е приел предложението му да спре движението на "Вагнер" в Русия и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че Пригожин ще замине за Беларус и наказателното дело ще бъде прекратено. От Кремъл заявиха, че гаранция за това е думата на президента на Русия. На 27 юни Лукашенко потвърди пристигането на Пригожин на беларуска територия. Според ФСБ по време на разследването е установено, че участниците в бунта на 24 юни са преустановили действията си, пряко насочени към извършване на престъпление, като се има предвид това, наказателното дело е прекратено на 27 юни, допълва РИА Новости.