"Западът не си спомня за ядрените оръжия на САЩ в Европа, но реагира истерично на плановете на Русия да създаде складове за такива оръжия в Беларус", заяви  прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Колективният Запад не е склонен по някакъв начин да припомня темата за американските ядрени оръжия, които са базирани тук, в Европа, около нашата страна, но в този случай те са склонни към такава истерична реакция на нашите планове за изграждане на хранилища за тактически ядрени оръжия на територията на Беларус“, заяви говорителят на Кремъл.

Коментирайки обсъждането от президентите на Руската федерация и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко на темата за ядрените оръжия на преговорите в Москва, Песков добави: "Ами да, това е много важна тема сега. Виждаме много необуздана реакция от страна на колективния Запад на изявленията, направени от президента Путин“.

По-рано Путин заяви, че Руската федерация, по искане на беларуската страна, ще разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус, както САЩ отдавна са направили на територията на своите съюзници. В същото време той подчерта, че не става дума за трансфер на оръжие. Както отбеляза руският лидер, строителството на хранилище за тактическо ядрено оръжие на беларуска територия ще приключи на 1 юли.

На 5 април Путин и Лукашенко проведоха преговори на четири очи в Москва, а на 6 април се проведе заседание на Висшия държавен съвет (ВДС). Както отбеляза Песков, наред с други теми на ВДС са били обсъдени гаранции за сигурност и Руската федерация, като вземе предвид настоящата ситуация, "трябва да разгледа възможността за предоставяне на гаранции за сигурност на Беларус като за свой съюзник“.