Русия споделя позицията на западните страни, че военният конфликт в Украйна не трябва да бъде замразен, увери прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков пред ТАСС. Той бе категоричен, че Русия се стреми да постигне всички цели на военните си действия.

"Русия обмисля единствено възможността за завършване на специалната военна операция: осигуряване на своите интереси, постигане на стоящите пред Русия цели чрез специална военна операция или с други налични средства“, поясни Песков пред ТАСС.

Той също така смята, че е преждевременно да се говори за това кой от плановете за мирно уреждане, предложен от други страни, е за предпочитане от Русия. По думите му сега "няма предпоставки за мирно уреждане".

По-рано изданието Politico съобщи, че американските власти се готвят да замразят конфликта в Украйна. Според редакцията администрацията на САЩ не изключва военните действия да продължат много години или дори десетилетия. На 20 май Вашингтон обяви, че президентът Джо Байдън подкрепя усилията на други страни да обучат украински пилоти да летят на F-16. Германският канцлер Олаф Шолц определи обучението на украински пилоти като послание към Руската федерация срещу продължителен конфликт.