В понеделник (1 април) Кремъл е отхвърлил доклад, според който руското военно разузнаване може да стои зад мистериозното заболяване "Хавански синдром", от което страдат американски дипломати и шпиони по целия свят, посочва Reuters.

Insider, разследваща медийна група със седалище в Рига, Латвия, съобщи, че членове на руското военно разузнаване (ГРУ), известни като 29155, са били разположени на места, на които са били докладвани здравословни инциденти с американски служители.

Продължилото една година разследване на Insider в сътрудничество с "60 минути" и германското издание Der Spiegel съобщава също, че висши членове на подразделение 29155 са получили награди и повишения за работа, свързана с разработването на "несмъртоносни акустични оръжия".

"Това изобщо не е нова тема, от много години темата за така наречения "Хавански синдром" се преувеличава в пресата и от самото начало е свързана с обвинения срещу руската страна", е заявил говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, запитан за доклада.

"Но никой и никъде не е публикувал или изразил убедителни доказателства за тези неоснователни обвинения", е посочил Песков. "Следователно всичко това не е нищо повече от безпочвени, необосновани обвинения от страна на медиите".

Разследване на американското разузнаване, чиито заключения са публикувани миналата година, е установило, че е "много малко вероятно" чуждестранен противник да е отговорен за заболяването", за което първи са съобщили служители на посолството на САЩ в кубинската столица Хавана през 2016 г.

Симптомите на заболяването включват мигрена, гадене, пропуски в паметта и замайване.

В доклада на Insider се посочва, че първият случай на симптоми на "Хавански синдром" може да се е случил по-рано от 2016 г.

Твърди се, че "вероятно е имало атаки две години по-рано във Франкфурт, Германия, когато американски правителствен служител, намиращ се в тамошното консулство, е изпаднал в безсъзнание от нещо подобно на силен енергиен лъч".

През 2021 г. Конгресът на САЩ приема Закона от Хавана, с който упълномощава Държавния департамент, ЦРУ и други американски правителствени агенции да предоставят обезщетения на служители и техните семейства, засегнати от заболяването по време на командировка.