Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е предупредил, че евентуална война за Тайван би била опустошителна. Конфликтът може да засегне световната икономика. Това съобщава РБК-Украйна, като се позовава на изявлението на ръководителят на Пентагона Лойд Остин на срещата на върха на "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур.

"Целият свят има интерес от поддържането на мира и стабилността в Тайванския пролив. Сигурността на търговските морски пътища и глобалните вериги за доставки зависи от това. Както и свободата на корабоплаването по света. Не се заблуждавайте: конфликт в Тайванския проток би бил опустошителен“, е заявил Остин.

Американският министър на отбраната е подчертал, че "конфликтът в Тайванския проток ще засегне световната икономика по начин, който не можем да си представим". Той е подчертал, че САЩ ще продължат да подкрепят партньорите си в Индоийско-тихоокеанския регион.

Също така по време на речта си Остин е разкритикувал Китай за нежеланието му да участва в диалог.

"За отговорните лидери подходящото време за разговор е по всяко време. Правилното време за разговор е всеки път. И правилното време за разговор е сега. Диалогът не е награда. Той е необходимост".

Медията припомня, че преди срещата на върха в Сингапур Китай отхвърли предложението на САЩ за среща на министрите на отбраната и представители на компании.

Конфликт между Китай и Тайван

Китай гледа на Тайван като на провинция, която в крайна сметка ще се върне под контрола на Пекин. От друга страна островът се смята за независима държава с отделна икономика и демократично избрани лидери.

Президентът на Китай (Си Дзинпин) и други официални лица подчертават "обединението" с острова и не изключват силов вариант.

САЩ подкрепят независимостта на Тайван и предоставят помощ. На този фон конфликтът между Вашингтон и Пекин се изостря.