След изтичането на документи, в Пентагонът рязко са намалили кръга на лицата с достъп до секретна информация. Броят на хората, които имат тази възможност, е значително намален, съобщава CBS News.

"Списъците на служителите, които получават редовни актуализации, съдържащи класифицирана информация, са значително намалени от 7 април. Преди изтичането около хиляда души са имали достъп до информация от този характер“, се казва в доклада.

Отбелязва се, че CBS News са прегледали редица "изтекли" документи и всички те са цветни разпечатки с текст, графики или карти. Те вероятно са били сгънати, разгънати, след това фотографирани и споделени в социалните медии, включително 4Chan и Discord.

Според телевизионния канал, позовавайки се на служител, запознат със ситуацията, не всички принтери в държавните служби на САЩ имат достъп до печат на секретни документи.

По-специално устройствата, от които е разрешен печат, се регистрират преди стартиране и получават уникален идентификатор. С тази информация ще бъде по-лесно за разследването да идентифицира източника на изтичане.

Както заяви министърът на отбраната на САЩ, във Вашингтон са много сериозни по отношение на изтичането на секретни документи, така че обещават да "преобърнат всеки камък", докато източникът на изтичане не бъде открит.

По-рано от Белия дом казаха, че все още не са установили кой може да е замесен в "изтичането" на информация, но американците подчертаха, че някои от документите е възможно са фалшифицирани.