САЩ обяви новия пакет от военна помощ за Украйна, който възлиза на общо до 2,1 милиарда долара (3.83 милиарда лева), съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на САЩ, съобщи РБК-Украйна.

"Днес Министерството на отбраната (DoD) обяви нов пакет за помощ за сигурността, подчертавайки непоколебимата подкрепа на САЩ за Украйна. Този пакет, който възлиза на общо до 2,1 милиарда долара и включва критични възможности за противовъздушна отбрана и боеприпаси, се предоставя в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI).

Този пакет от USAI илюстрира продължаващия ангажимент както към критичните способности на Украйна в краткосрочен план, така и към трайния капацитет на въоръжените сили на Украйна да защитават своята територия и да възпират руската агресия в дългосрочен план.

За разлика от пълномощията на Presidential Drawdown, които Министерството на отбраната продължи да използва, за да доставя оборудване на Украйна от запасите на Министерството на отбраната с историческо темпо, USAI е орган, под който Съединените щати осигуряват способности от индустрията или партньори. Това съобщение представлява началото на процес на сключване на договори за предоставяне на допълнителни приоритетни способности на Украйна", се посочва в изявлението на ведомството.

Помоща включва:

"Допълнителни боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана Patriot;

ПВО системи и ракети HAWK;

105 мм и 203 мм артилерийски снаряди;

Безпилотни летателни системи Puma;

Боеприпаси за ракетни системи с лазерно насочване;

Подкрепа за дейности по обучение, поддръжка и поддържане.

Съединените щати ще продължат да работят със своите съюзници и партньори, за да осигурят на Украйна способности за посрещане на нейните непосредствени нужди на бойното поле и дългосрочни изисквания за помощ за сигурност".