Министерството на отбраната на САЩ публикува пълната версия на Националната отбранителна стратегия на САЩ (NDS) за. 2022 г. в четвъртък, предава ТАСС. В нея се говори за заплахи за страната, включително от Русия и Китай. През март Пентагонът предаде секретна версия на NDS на Конгреса на САЩ.

Стратегията за национална отбрана на страната, в частност, инструктира Пентагона да "вземе спешни мерки за поддържане и укрепване на сдържането" от страна на Съединените щати, като се има предвид, че КНР се смята от американската администрация за основно предизвикателство за Вашингтон. "КНР е единственият ни конкурент с намерение да промени международния ред и все повече и повече възможности за това“, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на пресконференция, проведена във връзка с публикуването на нова стратегия.

Както се отбелязва в документа, въпреки факта, че Съединените щати смятат Китай за свое основно предизвикателство, "последните събития подчертават острата заплаха от Русия“. "[Министерството на отбраната на САЩ] ще подкрепи активното възпиране на руската агресия срещу жизненоважни интереси на САЩ, включително срещу нашите съюзници“, се казва в стратегията.

В документа се посочва още, че САЩ няма да използват ядрени оръжия "за сплашване" на други страни или като инструмент на експанзионистична политика. Освен това се отбелязва, че страната се стреми да си сътрудничи с Руската федерация и Китай по въпроса за контрола върху ядрените оръжия.

Стратегията също така отбелязва, че Съединените щати са готови незабавно да преговарят за нов договор за контрол на въоръженията, който ще замени СТАРТ.