Американската компания Lockheed Martin достави първата ракетна система със среден обсег на действие Typhon на Службата за бързи способности и критични технологии на армията на САЩ. Това става ясно от прессъобщение на корпорацията.

Системата е предназначена за изстрелване на крилати ракети Tomahawk от мобилни пускови установки на сухопътните сили за унищожаване на наземни цели. Батареята Typhon включва ракети, четири универсални вертикални пускови установки Mark 41 и център за управление, базиран на комплекса Aegis, използван за изпълнение на задачи за противовъздушна и противоракетна отбрана на военноморски кораби.

Според Изследователската служба на Конгреса на САЩ Typhon трябва да използва два вида боеприпаси - крилати ракети Tomahawk и SM-6, които се планират да бъдат използвани за поразяване на цели на разстояние от 480 до 2770 км.

Typhon е разработен за две години. Командването на армията избра Lockheed Martin за изпълнител през ноември 2020 г. Батерията, прехвърлена на войските, е прототип, който трябва да бъде тестван в реални условия.