Говорителят на Пентагона Патрик Райдър опроверга твърденията за американско участие в ударите с дрон срещу иранския военен завод в град Исфахан в централната част на ислямската страна, предава Reuters.

Райдър отказа други коментари за инцидента от нощта на събота срещу неделя. Още няколко американски служители, чиито имена не се разкриват, увериха пред агенцията, че Вашингтон не е замесен в ударите по завода в Исфахан.

По-рано, позовавайки се на източници, телевизионният канал Al Arabiya съобщи, че ВВС на САЩ и "друга държава" са атакували военния завод в Иран. На свой ред американски източници на телевизионния канал Al Hadath твърдят, че Израел не е замесен в атаката, а целта на операцията е да се "демонстрира на Иран и Русия“ готовността на САЩ да противодействат на "производството и износа на [балистични] оръжия“.

В нощта срещу неделя агенция IRNA съобщи, че силна експлозия е разтърсила град Исфахан, разположен в централната част на Иран. По-късно Министерството на отбраната на страната потвърди, че в събота е извършена неуспешна атака срещу един от центровете на ведомството с помощта на дронове. Един от тях е бил свален, другите два са паднали и са се взривили. В резултат на нападението няма пострадали, нанесени са незначителни материални щети. В същото време в изявлението не се уточнява кого Техеран смята за замесен в атаката.

The Wall Street Journal, позовавайки се на американски служители и други вътрешни лица, на свой ред съобщи, че Израел стои зад атаката в Исфахан.