САЩ са изпитали успешно редица компоненти за хиперзвукови оръжия, съобщи Reuters, като се позовава на информация от Пентагона.  

В рамките на около 10 теста е проверена работата на навигационно оборудване и комуникационни системи, както и надеждността на материалите в хиперзвукови условия на полет, уточнява агенцията.

Представители на Пентагона многократно са признавали, че САЩ изостават от Русия и Китай в производството на подобен вид оръжия. През януари секретарят на ВВС на САЩ Франк Кендъл подчерта, че хиперзвуковите оръжия може да бъдат полезно допълнение към арсенала на страната. Той обаче отбеляза, че високата цена на тези системи повдига въпрос за това доколко са необходими на американската армия.

Хиперзвуковото оръжие е способно да лети в атмосферата със скорост по-голяма или равна на 5 Max, докато активно маневрира. Основното му предимство е трудността на прихващането му със съвременни системи за противовъздушна отбрана. Създаването на оръжия от този тип изисква разработването на нови композитни материали, системи за термичен контрол и управление на полета, както и въздушно-реактивни двигатели, способни да работят в съответните режими.