САЩ ще създадат щаб по сигурността в Германия, който ще бъде натоварен със задачата да  координира помощта за Украйна и да контролират доставките на оръжия в дългосрочен план. Това обяви на брифинг пред репортери Сабрина Сингх, заместник-говорител на Пентагона, предава ТАСС.

"Имам удоволствието да съобщя, че за да поддържаме това историческо ниво на нашата текуща подкрепа за сигурността на Украйна, Пентагонът ще създаде Група за подпомагане на сигурността на Украйна, която ще наричаме SAG-U, която ще бъде специален компонент на централата в Висбаден, Германия, ръководен от европейското командване на въоръжените сили и [ще бъде необходим] за координиране на нашите усилия“, обяви Сингх.

По думите й новият щаб ще помогне на САЩ "да продължат да подкрепят Украйна в дългосрочен план“.

"Украинската група за подпомагане на сигурността (SAG-U) не е нова мисия, тя е по-ефективен и рационализиран начин за управление на процеса. Тя е продължение на работата, която 18-ти въздушен корпус вече е извършил в региона. Групата е логичен начин да се продължи да се предоставя помощ на Украйна в краткосрочен и дългосрочен план“, добави Сингх.

Според The ​​New York Times групата ще наблюдава как САЩ и техните съюзници обучават и оборудват украинската армия. В новата структура ще работят около 300 души. Настоящи и бивши високопоставени американски служители разкриха пред изданието, че решението на Пентагона да създаде нов щаб и да достави допълнителни оръжия предполага, че във Вашингтон "очакват, че заплахата от Русия за Украйна и нейните съседи ще продължи дълги години“.

На 4 ноември Сингх обяви отпускането от САЩ на още един пакет военна помощ на Украйна в размер на 400 милиона долара, който включва, наред с други неща, прехвърлянето на чешки танкове Т-72 на Киев.