В четвъртък сухопътните сили на САЩ официално започнаха най-мащабното учение в Европа DEFENDER-24, на което ще се отработват действия в отговор на заплахи в условията на войната в Украйна. Това заяви говорителят на Министерството на отбраната на САЩ генерал Патрик Райдър, предават световните медии.

"Днес отбелязваме официалния старт на най-голямото военно учение на САЩ в Европа DEFENDER-24, като изпращаме военни кораби с оборудване за провеждане на това събитие“, уточни Райдър.

По думите му маневрите ще продължат до 31 май. В тях ще участват повече от 40 000 военнослужещи от повече от 20 страни и партньори на НАТО, които ще "демонстрират силни отношения в отбраната, които са в основата на европейския мир“.

Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ уточни, че тези учения са свързани с мащабните маневри на НАТО Steadfast Defender и имат няколко компонента.

"Учението DEFENDER-24 ще се съсредоточи върху стратегическото разполагане, постигането на оперативна съвместимост и бойна готовност, като същевременно работи за възпиране на потенциални противници и укрепване на съюза на НАТО“, добави Райдър.

Както съобщи Ukrinform, през първата половина на тази година в евроатлантическото пространство продължават  военните маневри на НАТО Steadfast Defender в безпрецедентен мащаб. За първи път след разпадането на Съветския съюз войските на страните от НАТО се опитват да проведат истински военни маневри близо до границите на потенциален враг.