Министерството на отбраната на САЩ обмисля прехвърлянето на бойни бронирани машини (ББМ) Stryker на Украйна, те може да са част от нов пакет за помощ, който може да бъде обявен в края на следващата седмица. Това съобщи в понеделник вестник Politico, позовавайки се на източници в Пентагона.

Според изданието Вашингтон смята, че тези бронирани машини могат да помогнат на Киев да отблъсне руска офанзива, очаквана през пролетта. Новите оръжия може да са част от нов пакет от военна помощ за Киев, който е планиран да бъде обявен в края на следващата седмица.

В същото време окончателното решение за доставките, според източници, не е взето. Ако тези ББМ не са включени в следващия пакет за помощ, администрацията може по-късно да реши да ги включи в бъдещи пакети.

На 5 януари, след телефонни разговори между президента на САЩ Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц, страните направиха съвместно изявление, в което се посочва, че администрацията на САЩ възнамерява да достави на Украйна американски бойни машини на пехотата Bradley, а на Германия - Marder.

Според Пентагона от началото на специалната военна операция на войната в Украйна САЩ са отделили над 24,2 милиарда долара за военна помощ на Киев.