Пентагонът подписа договор с американската отбранителна компания Global Military Products за закупуване и доставка на зенитни самоходни установки Gepard за Украйна. Сумата на договора е повече от 118 милиона долара (215.18 милиона лева). Това съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на сайта на Министерството на отбраната на САЩ.

"Global Military Products Inc., Флорида, получи договор с твърда фиксирана цена на стойност 118 375 740 долара за доставка на 35-милиметрови противовъздушни системи Gepard“, се посочва в съобщението.

Предвижда се договорът да бъде изпълнен в Йордания, а средствата за него са отпуснати от "фондовете за чуждестранни военни продажби (Ukraine Security Promotion Initiative) за фискалната 2010 година".

Датата на доставка на системите Gepard в Украйна е насрочена за 30 май 2024 г.

Помощ от САЩ за Украйна

На 31 май, САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна. Стойността му се оценява на 300 милиона долара (547.07 милиона лева). В този пакет Украйна ще може да получи допълнителни боеприпаси за системи за ПВО Patriot, ракети AIM-7, системи за ПВО Stinger, системи за ПВО Avenger и други.

За справка

Gepard е немско противовъздушно самоходно оръдие, което се произвежда от Krauss-Maffei от средата на 70-те години на миналия век.